Zeist en omgeving

'Het dorp Zeist heeft een steedsch karakter. De nette aaneengesloten huizen, het Gemeentehuis met oud-Holland-schen, fraaien voorgevel (1876), het moderne Post- en telegraaf kantoor, ja zelfs de trottoirs geven het dorp ‘t uiterlijk van eene stadswijk; de geschoren linden langs de huizen der 2ᵉ Dorpsstraat kunnen dien indruk niet wijzigen.'

De ‘Gids van Utrecht naar Rhenen’ (circa 1890)

Stad, dorp en buitenplaats

Zeist is de ideale combinatie van stad, dorp en buitenplaats. Het stadse karakter uit zich in de vele voorzieningen zoals winkels, horeca, theater en bioscoop. De meeste daarvan zijn overigens op loopafstand van het appartementencomplex gelegen. Maar met haar ruim 60.000 inwoners is Zeist eigenlijk een groot dorp. Een luxe dorp wel te verstaan, met statige panden en indrukwekkende huizen. En laten we vooral het 17ᵉ-eeuwse Slot Zeist niet vergeten.

Omgeven door groen
Dat Zeist de ‘Parel van de Stichtse Lustwarande’ genoemd wordt, is te danken aan de vele buitenplaatsen en landgoederen in de nabije omgeving. Dat verklaart meteen waarom Zeist in zo’n mooie, groene omgeving ligt en ook binnen de bebouwing veel groen te vinden is. Zo ligt het Walkartpark letterlijk om de hoek bij het appartementencomplex. Dat geldt overigens ook voor buitenplaats Hoog Beek en Royen met zijn park van 9,5 hectare.

Centrale ligging

Door de centrale ligging van Zeist in het hart van Nederland is het een populaire gemeente om in te wonen. Met de bushalte voor de deur, het NS station DriebergenZeist en het gunstige wegennetwerk rondom de Slotstad is de rest van Nederland goed bereikbaar. Via de A12 en A27 bereikt u de stad Utrecht in een kwartiertje en Amersfoort in 20 minuten. Zeist maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug en ligt op een steenworp afstand van het gelijknamige nationale park.